Waarschijnlijk het meest gebruikte accessoire op de voetbalvelden: de scheenbeschermer. Scheenbeschermers zijn er in vele vormen, maten en van verschillende merken, maar één ding hebben ze gemeen: als je het voetbalveld opstapt voor een wedstrijd zijn ze verplicht. Die verplichting is niet voor niets. Het beschermen van je onderbenen is in een contactsport als voetbal uitermate belangrijk en kan (ernstige) blessures voorkomen. Een beetje meer aandacht voor deze (ondergewaardeerde) accessoire kan daarom absoluut geen kwaad.

Scheenbescherms zijn er in vele vormen, soorten en maten. De keuze die je uiteindelijk maakt voor een bepaalde scheenbeschermer kun je maken op basis van bijvoorbeeld je lichaamslengte, je positie op het veld, je speelstijl en natuurlijk je persoonlijke voorkeur.

Bekijk hier alle scheenbeschermers.

Welke soorten scheenbeschermers zijn er?

De traditionele scheenbeschermer met vaste sok

Iedere voetballer kent ze wel, de scheenbeschermer met vaste sok om de enkel, zoals de STANNO Pro Guard, en een elastieke band die onder de voet doorloopt. Aan de bovenzijde van deze scheenbeschermers zit een elastieke band met klittenband om de scheenbeschermer aan het onderbeen te bevestigen. De elastieke enkelsok heeft vaak een een klein kussentje op de enkels zitten om zo net wat extra bescherming te geven aan de enkels. Het voordeel van deze scheenbeschermers is dat ze goed blijven op hun plek blijven zitten. Als je een duel in gaat kun je er haast zeker van zijn dat je scheenbeschermer op de goede plek zit. Daarnaast heb je geen andere accessoires nodig om je scheenbeschermer op zijn plek te houden.

Scheenbeschermers met een kousje

De meest populaire scheenbeschermers op dit moment zijn de scheenbeschermers met enkel een plaatje en een compressiesokje om de scheenbeschermer achter te stoppen. Deze scheenbeschermers zijn vaak zeer licht en zijn gemaakt van sterke PU-materialen. Deze scheenbeschermers hebben geen enkelbescherming en voor een goede fixatie op het onderbeen zul je de plaatjes vast moeten zetten met guard stay’s of socktape. Onze meest verkochte modellen van deze scheenbeschermers zijn de NIKE Mercurial Lite en de ERIMA Evo Flex.

All-in Scheenbeschermers 

Relatief nieuw in de wereld van de scheenbeschermers zijn de scheenbeschermers die geïntegreerd zijn in de  compessiekousen, zoals de STANNO Flexlite. Deze scheenbeschermers trek je als een kous aan en zitten direct op de goede plek. Daarnaast zijn ze extreem flexibel en erg comfortabel. De kousen zijn naadloos en door de compressie zijn ze ook nog eens goed voor de spieren in je kuiten. Deze scheenbeschermers zijn daarnaast eenvoudig uit te wassen in de wasmachine. 

Hoe kies ik de juiste maat voor mijn scheenbeschermers?

De juiste maat van je scheenbeschermers is afhankelijk van je lichaamslengte. Ieder merk houdt andere richtlijnen aan en dus is het van belang om per scheenbeschermer te bekijken welk maatvoering aangehouden wordt. De lengte van de scheenbeschermers zijn van belang voor de mate van bescherming en je bewegingsvrijheid. Je wil graag voetballen met een scheenbeschermer die jou de beschermt, maar tegelijkertijd niet beperkt in je beweging op het voetbalveld. Over het algemeen zullen de scheenbeschermers het onderbeen van het buigpunt van je enkel tot ongeveer twee vingerdiktes onder de knieschijf beschermen.

De pasvorm van de scheenbeschermer bepaalt vervolgens of de scheenbeschermer voldoet jouw persoonlijke wensen voor de pasvorm van de scheenbeschermer. Een voetballer met stevige onderbenen zal waarschijnlijk een ander type scheenbeschermer prettiger vinden zitten dan iemand met slanke onderbenen.